Let's get planning!

Gefeliciteerd, je bent verloofd! Vanaf die heerlijke roze wolk heb jij ook alvast een afspraak gemaakt voor het uitzoeken van jouw trouwjurk! Mogen wij eerst even onze “happy tears” wegpinken vanwege het feit dat jij voor Koonings hebt gekozen? Wij staan te popelen om je te ontvangen.

Je bent zojuist aan een heel bijzonder avontuur begonnen. Jij gaat je bruiloft plannen en als een soort 'thank you gift' willen wij je hier heel graag bij helpen. Daarom ontvang je van ons de komende tijd, ongeveer 1 keer per maand – we zullen je niet stalken ;) een email met daarin tips en tricks voor het plannen van jouw droombruiloft.

Samen met onze wedding planner hebben we een tijdlijn opgezet en vertellen we je vanaf nu iedere maand wat je mag gaan regelen, ondernemen of afronden.  Geheel stressvrij als je je aan onze tips en tricks houdt. Oké, misschien niet geheel stressvrij, want het is en blijft jouw trouwdag! OH MY!

In deze maand ga je vooral zaken voor jezelf op papier zetten, denk daarbij aan het budget, datum, locatie en gastenlijst. Behalve het budget, hoef je deze maand nog geen definitieve knopen door te hakken, we starten relaxed.

Mailreis 12+ maanden

Bruiloftbudget

 

Misschien niet het leukst om mee te starten, maar zeker wel het belangrijkst. Je ideeën en plannen zijn allemaal afhankelijk van het budget dat je stelt. Trouw je in het buitenland of heb je je oog laten vallen op die ene speciale cateraar? Misschien spaar je al sinds je vijfde voor deze dag? Misschien denk je pas sinds een jaar over trouwen na? Doen je ouders een schenking of 'independent' als jullie zijn betalen jullie alles zelf. Welke manier dan ook, het is verstandig een budget te bepalen en je daar uiteindelijk ook aan te houden. Natuurlijk is het handig om een budget op te stellen aan de hand van zaken die je nodig hebt voor een bruiloft. Denk daarbij aan jouw jurk, de locatie en bijvoorbeeld een bruidstaart. Maar er zijn nog veel meer onderdelen waar je misschien niet eens aan hebt gedacht. Om dat inzichtelijk te maken hebben wij een overzichtsheet voor jullie aangemaakt die je naar wens kunt invullen en eventueel kunt aanvullen. In deze sheet staan alle belangrijke onderdelen van jullie bruiloft. Voor meer informatie over het opstellen van jullie budget vind je in dit artikel.

Het is belangrijk dat jullie hier echt even samen voor gaan zitten en beide aangeven wat jullie belangrijk vinden op jullie grote dag. Op deze manier kunnen jullie prioriteiten stellen en eenvoudiger aangeven wat je waar voor zou willen/kunnen uitgeven.

Nu vraag je je misschien af; allemaal leuk en aardig deze tips. Maar wat kost een bruiloft nu echt? Om jullie een handje op weg te wijzen hebben we per onderdeel aangegeven wat de gemiddelde uitgaven in Nederland zijn.

Mailreis 12+ maanden

Hoe bepaal je budget
 

 

Het totaal budget is natuurlijk 100%. Wat je hiervoor uit wil geven is natuurlijk heel erg persoonlijk. Over het algemeen houden de bruidsparen deze verdeling aan:

5% - bloemen en decoratie

5% - het drukwerk

10% - de trouwringen

10% - overige kosten

15% - de trouwfotograaf

15% - de trouwjurk

40% - diverse feestelijkheden zoals diner, trouwfeest, receptie en natuurlijk de trouwlocatie!

Gastenlijst

Of je groot of klein trouwt, het maken van een gastenlijst is altijd verstandig. Al is het maar voor het overzicht! Er zijn altijd mensen die je er hoe dan ook graag bij wilt hebben. Jouw gastenlijst is een belangrijk aspect, want de mensen die je uitnodigt zullen een onderdeel zijn van jullie grote dag.

Krijg je al kriebels bij het woord gastenlijst en voel je je verplicht om Tante Betsy en Ome Henk die aan de andere kant van het land wonen uit te nodigen, maar wil je dat eigenlijk helemaal niet? Moet je je tennisteam ook uitnodigen en komen zij met een plus one? Do not worry. Wij helpen je graag verder. Neem vanavond een glas wijn, een borrelplank en ga samen met je partner én deze tips je gastenlijst samenstellen.

 

Tips voor het opstellen van jullie gastenlijst.

1. Trouwen jullie groot of intiem

De manier waarop jullie trouwen heeft veel invloed op het maken van de gastenlijst. Trouwen jullie in het klein, dan bestaat de gastenlijst vaak uit de directe familie en een paar beste vrienden. Dit is overigens een mooie uitgangspositie van elke gastenlijst, zo ontstaat er namelijk een lijst met mensen waarvan jij het écht belangrijk vindt dat ze aanwezig zijn. Vanuit deze lijst kun je gaan uitbreiden.

Ook bepaal je van te voren of elke gast de gehele dag aanwezig zal zijn, of dat je werkt met dagdelen waarbij je ook een indeling maakt van de gasten. Misschien start je met de ceremonie heel intiem, maar sluit je de dag af met een groots feest en nodig je zelfs je buren van vroeger uit! Op deze manier heb je toch de mogelijkheid om meerdere gasten uit te nodigen.

2. houd jullie budget in jullie achterhoofd

Jullie hebben een budget afgesproken en probeer je daar ook aan te houden. Het aantal gasten dat je uitnodigt heeft namelijk ook invloed op het budget, of andersom. Wil je al je gasten volledig in de luxe watten leggen of ga je voor een knalfeest. Probeer voor julliezelf te beslissen hoe deze dag er uit zou moeten komen te zien en stel daarmee ook de gastenlijst op.

3. de grootte van jullie locatie

Ook de grootte van de locatie zal van inlvoed zijn op jullie gastenlijst. Vaak heeft een locatie maar een bepaalde capaciteit, dat wil zeggen dat je maar een X-aantal gasten kunt uitnodigen. Ben je van plan het groots aan te pakken, maar is je oog gevallen op dat ene idyllische kasteeltje, zul je misschien compromissen moeten sluiten. Misschien houd je een intieme ceremonie op die droomlocatie en verplaats je het grote feest naar een geschiktere plaats.

4. bespreek alle gasten met elkaar

Niets is zo vervelend als een discussie met je partner over de gastenlijst, want wat als hij zijn voetbalvrienden wil uitnodigen en jij alleen maar kunt denken aan al die liters bier die zij zullen drinken? En wat als jij die ene collega wilt uitnodigen waaraan je partner een bloedhekel heeft. Bespreek deze gevallen met elkaar en vertel elkaar vooral waarom je deze personen juist wel of niet als gast op je bruiloft wil. Door het erover te hebben, bekijk je de wens van je partner ook eens van de andere kant en krijg je er misschien meer begrip voor. Het gaat er uiteindelijk niet om wie meer gasten op de lijst heeft staan of het winnen van een welles-nietes. Het gaat erom dat jullie deze grote dag vieren met de mensen die jullie dierbaar zijn. Een gastenlijst waar jullie beiden happy van worden.

5. downsizen of upgraden

Leg de gastenlijst even weg en neem deze er over een aantal dagen weer bij. Er bestaat een grote kans dat je wat namen vergeten bent of gasten op je lijst ziet staan waarover je toch twijfelt. Soms kom je er ook achter dat er mensen op de lijst staan waarvan je je verplicht voelt ze uit te nodigen, maar je hen eigenlijk liever niet wil uitnodigen. Ga voor jezelf na waar deze verplichting vandaan komt en kijk of je er iets aan kunt veranderen. Willen je ouders misschien dat je die ene kennis uitnodigt of heeft dat achterachterachternichtje zich opgedrongen? Vind je het vervelend om ze zonder overleg te schrappen van de gastenlijst ga dan eerst van te voren het gesprek aan met bijvoorbeeld je ouders en leg ze de situatie uit. Keep in mind dat dit jullie dag is!

Als het goed is heb je nu jullie 'dream wedding guestlist'. We hopen dat jullie allebei kriebels in jullie buik hebben van deze gastenlijst – in a good way – en dat jullie staan te popelen om deze mensen uit te nodigen.

Maar om dat te kunnen heb je natuurlijk een trouwdatum nodig!

Denk hieraan wanneer je op zoek gaat naar jullie trouwlocatie.

Het vinden van dé perfecte locatie is van heel wat factoren afhankelijk. Het kan zijn dat je door alle mogelijkheden en keuzes die je moet maken door de bomen het bos niet meer ziet. Als je stapje voor stapje keuzes maakt en deze meeneemt in de keuze voor jullie droomlocatie komen jullie vanzelf bij de perfecte plek uit.

Mailreis 12+ maanden

Locatie

Veel bruidsparen kiezen ervoor om in hun woonplaats te trouwen, of op zijn minst binnen een niet al te grote afstand van deze plek. Maar natuurlijk zijn er ook bruidsparen die juist aan de andere kant van het land willen trouwen, omdat daar bijvoorbeeld wél een mooi strand is, of misschien zelfs wel in een ander land. Het belangrijkst is dat de plek goed bereikbaar is op verschillende manieren. Mocht dat niet zo zijn, kan het verstandig zijn vervoer voor alle gasten te regelen naar deze plek. In het buitenland kan dit bijvoorbeeld de transfer van het vliegveld naar de trouwlocatie zijn. Trouw je van een aanzienlijke afstand van jullie woonplaats, dan is het goed om te kijken naar overnachtingsmogelijkheden voor jullie gasten.

Bruiloftsplanning

De locatie die je kiest is ook afhankelijk van hoe jullie trouwdag eruit ziet. Blijven jullie de gehele dag op dezelfde plek, of hebben jullie voor ieder onderdeel een aparte locatie. In dat eerste geval moet je met het een en ander rekening houden, maar zeker ook in het laatste geval. Wanneer jullie alles op één plek organiseren, moet hier ook de mogelijkheid voor zijn. Dit geldt voor een plek voor de ceremonie, tot aan eten tot een mogelijkheid voor een feest. Wanneer jullie jullie bruiloft op verschillende locaties vieren is het verstandig dat de afstand tussen deze locaties niet te ver is. Het is leuk om dan eventueel ook vervoer voor jullie gasten te regelen.

Ook als jullie juist heel klein trouwen moet dit afgestemd worden met de locatie. Soms is het trouwgezelschap zo klein, dat niet de gehele locatie afgehuurd kan worden. Dan kan het dus voorkomen dat er ook andere bezoekers even bij jullie intieme momentjes om de hoek komen kijken. Spreek dit altijd goed af met de locatie.

Aantal gasten

Voortborduren op bovenstaande is het aantal gasten een belangrijke factor bij het kiezen van jullie locatie. Sommige locaties beschikken namelijk maar over een bepaalde toegestane capaciteit. Vaak dien je bij het boeken al een geschat aantal gasten door te geven. Bespreek met je locatie of het mogelijk is het definitieve aantal een X-aantal weken van te voren door te geven en bespreek ook met de locatie of het mogelijk is om no-shows te verrekenen.

Eigen catering of vanuit de locatie

Wil je dat jouw locatie de catering regelt of houd je dit liever zelf in handen? Als je de catering zelf wilt regelen, stel je wilt verschillende foodstrucks, dan kan er bij heel wat locaties altijd iets geregeld worden. Maar heb je een heel pittoresk kasteeltje gevonden waar je de gehele dag wilt blijven, dan is de kans groot dat je catering zelf moet of mag regelen.

Mogelijkheid tot overnachten

Wil jij zelf nergens over hoeven na te denken en na je feest zo, hup je hotelkamer in om daar de laatste fles champagne te ploppen? Dan kan het een goed idee zijn om een locatie te boeken, waar ook overnachtingsmogelijkheden zijn. Vaak beschikken dit soort locaties ook wel over een mooie honeymoonsuite. Is er directe familie die je er ook graag zou laten slapen? Check dan ook of dit mogelijk is. Het is natuurlijk ideaal dat iedereen ook op de locatie slaapt en hoe gezellig zal het ontbijt de volgende ochtend zijn.

Mailreis 12+ maanden

Save the date

 

In deze periode ga je ook nadenken over een potentiële trouwdatum. Misschien is het wel de datum waarop jullie verkering kregen of bestaat de datum uit jullie favoriete getallen. Niet alleen is de datum voor jullie belangrijk, het is ook van belang voor het afspreken en bepalen van jullie trouwlocatie. Hoe sneller jullie een favoriete datum hebben gekozen, hoe meer kans je hebt om ook jouw droomlocatie te kunnen boeken. Het kan natuurlijk ook andersom. Heb jij al jaren dé perfecte trouwlocatie op het oog en wil je hier dolgraag trouwen en maakt het voor jullie niet uit op welke datum dat zal zijn? In dat geval ga je natuurlijk eerst in gesprek met de trouwlocatie en bepaal je daarna pas de datum.

Als jullie zeker zijn over de datum, dan kan het verstandig zijn alvast een save the date uit te te sturen. Vaak stuur je deze naar alle gasten, ongeveer zo’n jaar tot 4 maanden van te voren. Met zo’n save the date kunnen je gasten deze dag alvast plannen in hun agenda. Je hoeft hierin nog geen tijden en locatie te benoemen – tenzij je zeker weet dat je je bruiloft in het buitenland viert, zo kunnen je gasten eventueel al tickets boeken. Het belangrijkste van een save the date is dat jouw gasten de datum weten. Alle andere informatie kun je geven wanneer je de 'officiële' uitnodiging stuurt.

Natuurlijk is het allermooist wanneer al het drukwerk rondom je bruiloft hetzelfde is. Zo mag de save-the-date echt wel al een voorproefje zijn van jullie officiële trouwkaart. Ook krijgen de gasten op deze manier alvast een sneak peek van de stijl van jullie bruiloft.

Twijfel je nog over het bepalen van een trouwdatum? We hebben een lijst met tricks en tips opgesteld, zodat jullie de perfecte dag kunnen kiezen.

Mailreis 12+ maanden

Het trouwseizoen

Laten we vooropstellen dat welke trouwdatum je ook kiest, deze altijd voor jullie perfect zal zijn. Elk jaargetij, dag of tijdstip heeft zijn charme en zal hoe dan ook bij jullie passen.

Het officiële trouwseizoen begint ongeveer in mei en duurt tot september. In deze periode worden de meeste huwelijken voltrokken. Dit heeft er vooral mee te maken dat de kans op mooi weer in deze periode het grootst is. Ook valt in deze periode de  'zomervakantie' en dat kan een vloek of een zegen zijn. Aan de ene kant zijn er meer mensen vrij in deze periode, aan de andere kant gaan deze mensen dan ook vaak op vakantie, waardoor ze misschien moeten kiezen tussen zon, zee, strand of jullie bruiloft.

Symbolische datum

Veel stellen kiezen voor een trouwdatum die een symbolische waarde heeft. Vaak is dit de dag waarop ze een jubileum vieren van bijvoorbeeld de dag dat ze verkering kregen, een eerste zoen of misschien wel het jubileum van de verloving. Maar een symbolische datum kan ook mooi zijn door de getallen. We herinneren ons allemaal nog wel 02-02-2002. Ieder jaar zijn er wel van dit soort bijzondere data. Een symbolische daum heeft vaak voor het koppel heel veel waarde en is daarom een perfecte dag om te trouwen. Valt deze datum nu bijvoorbeeld op een doordeweekse dag? Dan kiezen veel stellen er ook voor om deze dag wettelijk te trouwen en ceremonieel vaak op een andere dag in het weekend, zodat de kans dat de gasten aanwezig kunnen zijn groter is en het feest makkelijk tot in de late uurtjes door kan gaan.

Winterwedding of zomerdag

Niet alleen een specifieke datum kan een leidraad zijn naar de perfecte trouwdag ook jouw stijl en wensen rondom de bruiloft spelen een rol in het beslissen van de juiste datum. Kies je bijvoorbeeld voor een romantische winterbruiloft, dan is de kans klein dat je in de zomermaanden “ja” zegt tegen elkaar. Waarschijnlijk vier je je bruiloft dan ergens tussen november en februari. Als je er zeker van wilt zijn dat de zon heerlijk schijnt en je gasten de hele dag “met zonder jas” buiten kunnen vertoeven of je wilt je bruiloft op het strand vieren, dan doe je er goed aan om in ieder geval een datum in de lente- of zomermaanden te plannen. Helaas kunnen we nooit echt 100% zeker zijn van mooi weer in ons kikkerlandje, maar de kans op zon is in ieder geval groter in juli en augustus dan in maart of oktober.

Locatie afhankelijk

We hebben het eerder benoemd, maar het bepalen van jullie trouwdatum kan ook afhankelijk zijn van de trouwlocatie. Soms is een locatie heel erg geliefd en zijn er meer bruidsparen op jacht naar de perfecte datum. Als de exacte datum voor jullie niet veel waarde heeft, kunnen jullie kijken naar de beschikbaarheid van jullie droomlocatie en aan de hand daarvan jullie trouwdatum bepalen.

Trouwen tijdens feestdagen

Trouwen met kerst. De gedachte alleen al is zo romantisch. Is dit een grote droom voor jullie dan 'go for it'. Maar trouwen tijdens feestdagen kan ook een nadeel zijn, met name voor jullie gasten. Je vraagt hen namelijk om deze vaak toch bijzondere dag met jullie te vieren in plaats van met familie of andere geliefden. Wel kun je er van uitgaan dat de mensen die je absoluut niet wilt missen, zoals je directe familie, deze dag sowieso met jullie zullen vieren. Vooral als je klein en intiem trouwt is dit misschien juist wel een mooie dag om te trouwen en worden de herinneringen aan deze feestdag alleen nog maar meer bijzonder. Trouwen met Oud en Nieuw of Koningsdag kan er aan de andere kant misschien juist voor zorgen dat het een nog groter knalfeest wordt.

Hopelijk hebben deze tips je ietwat op weg geholpen naar het vinden van jullie perfecte trouwdatum! En nogmaals; dit is jullie dag, vier het op de dag die voor júllie speciaal is!

Mailreis 12+ maanden

Moodboard voor je bruiloft

Waarschijnlijk staat je pinterestaccount er al vol mee; het bruiloftsthema. Misschien weet je al precies wat je wilt, misschien ben je nog een beetje zoekende, je wilt natuurlijk dat alles perfect is. Het thema en de kleuren voor je bruiloft zijn niet alleen belangrijk voor de aankleding, maar ook voor je jurk, de locatie en misschien wil je het thema ook wel doorvoeren in al het drukwerk dat je laat maken. Kruip dus een deze dagen lekker op de bank en struin Pinterest af naar jouw favoriete stijlen, kleuren en thema en maak daar een speciaal bord voor aan, zo krijg je een beter beeld over wat je mooi vindt en wat er mogelijk is.

Geen zin om heel Pinterest af te struinen naar dat ene perfecte beeld of heb je helemaal nog geen idee? Don’t you worry. Wij hebben een volledig ingericht Pinterest account met inspiratie voor elke bruid! Wedden dat jouw Pinterestboard zo gevuld is!

Mailreis 12+ maanden

Hoe kies je nu het meest geschikte thema voor je bruiloft?

Het kiezen van een thema voor je bruiloft lijkt misschien een overbodige luxe, maar wanneer je start met plannen zul je merken dat er heel veel mogelijk is. Dat er heel veel inspiratie te vinden en je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Door het kiezen van een thema creëer je eenheid en rust en misschien nog wel belangrijker: veel minder keuzestress.

Een thema hoeft niet alleen een onderwerp te zijn, maar kan ook gebaseerd zijn op bijvoorbeeld een kleurenpalet.

1.       Laat jullie persoonlijkheid spreken

Je trouwdag is misschien wel een van de persoonlijkste feesten die je zult vieren, je wilt dan ook dat deze dag volledig aansluit op wie jullie zijn. Misschien hebben jullie wel een gezamenlijke bijzondere hobby, sport of favoriet land? Deze zaken zijn heel leuk om mee te nemen in de keuze van jullie thema.

2.       Seizoenen

Ook het seizoen waarin je trouwt kan een leidraad zijn voor jullie bruiloft. De kans is klein dat je midden in de winter een beachwedding organiseert, al is alles mogelijk natuurlijk. Maar je kunt het seizoen waarin je trouwt bijvoorbeeld ook laten afhangen van jouw favoriete thema. Misschien heb je altijd wel gedroomd van een winterwedding, dan kies je sneller voor trouwen in het winterseizoen. Het is maar net waar jullie gelukkig van worden.

3.       Moodboard

Voor het kiezen van een thema is het maken van een moodboard ook een leuke tip en zeker iets dat jullie samen kunnen doen. Door plaatjes en foto’s op te slaan of uit te knippen die jullie mooi vinden komen jullie snel bij een thema dat écht bij jullie past. Daarnaast is een moodboard een mooie leidraad voor de rest van jullie bruiloft. Zonder dat jullie het misschien doorhebben, maak je zo al heel wat keuzes voor de invulling van jullie dag. Een moodboard zorgt er ook voor dat jullie alle keuzes die jullie maken kunnen herleiden naar het moodboard en zo zien of die ene locatie, die catering of tafeldecoratie wel écht mooi is bij de rest van jullie keuzes.

Moet ik een weddingplanner aannemen? 

Het plannen van je bruiloft is zo ontzettend leuk, maar ook heel tijdrovend en laten we eerlijk zijn, soms ook wel een beetje stressvol. Wil jij zorgeloos en lachend richting jouw bruiloft en durf jij alles uit handen te geven? Dan kan het in de hand nemen van een weddingplanner voor jou de perfecte oplossing zijn. Koonings biedt deze service sinds kort ook. Met een ervaren Koonings Wedding Planner krijgt jouw bruiloft een roségouden randje.

Mailreis 12+ maanden