De perfecte trouwdatum zoeken

Jullie trouwdatum - een dag vol van emoties, beloften en eeuwige herinneringen. Het is meer dan slechts een datum op de kalender. Deze dag blijft voor altijd belangrijk en gaat een groot deel van de sfeer van jullie bruiloft bepalen. Super belangrijk dus, de perfecte trouwdatum kiezen. Hier vind je alles wat je moet weten om deze speciale dag te vinden die perfect past bij jullie liefdesverhaal.

Wanneer begin ik met mijn trouwdatum zoeken?

Zo snel mogelijk! Het zoeken naar jullie trouwdatum moet bovenaan jullie prioriteitenlijstje staan bij het plannen van jullie bruiloft. Het vormt de basis voor alle andere aspecten van de organisatie. Of je nu droomt van een zomerse bruiloft in de zonovergoten velden of een winterse ceremonie bij knapperend haardvuur, het vinden van de juiste datum is de eerste stap naar jullie droombruiloft.

Een betekenisvolle datum

Een trouwdatum zoeken aan de hand van belangrijke of betekenisvolle dagen uit het verleden is een populaire keus onder bruidsparen. Denk eens na over de speciale momenten die jullie als stel hebben gedeeld. Misschien is er een datum die wordt gekenmerkt door een bijzondere gebeurtenis, zoals de dag waarop jullie elkaar voor het eerst ontmoetten, jullie eerste date, of zelfs de dag van jullie verloving. Het herdenken van deze momenten kan jullie trouwdag een extra speciale betekenis geven.

Koonings Trouwpak Wilvorst Green Wedding GW Look 2

Dag en seizoen

Bij het zoeken van een trouwdatum is het seizoen bepalend. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel de sfeer van jullie bruiloft. De lente en zomer zijn de meest populaire maanden om te trouwen. Je hebt dan een grotere kans op mooi weer en de natuur staat in bloei. Maar ook winter bruiloften worden steeds specialer door de romantische sfeer die hierbij hoort.

Denk ook na over de dag van de week waarop jullie zouden willen de trouwen. De zaterdag is de meest populaire dag omdat dit vaak voor gasten het makkelijkste is. Hoewel het makkelijks is om doordeweeks een trouwdatum te zoeken omdat dan leveranciers sneller beschikbaar zijn, is het geen populaire keuze. 

Zomer bruiloft

Voordelen

 • Kies jij voor een zomer bruiloft? Dan heb je de grootste kans op mooi en zonnig weer.
 • De dagen zijn langer in de zomer. Dat betekent dat je langer kunt genieten en meer tijd hebt voor mooie trouwfoto’s. 
 • Er zijn veel meer soorten bloemen beschikbaar door het goede weer. 

Nadelen 

 • Het zonnetje kan er ook voor zorgen dat het té warm is.
 • De zomer is het hoogseizoen in de trouwwereld. En dus is alles drukker en duurder.
 • Je loopt het risico dat veel van jouw gasten op vakantie zijn.

Lente bruiloft

Voordelen

 • Alles begint in de lente net te bloeien. Met een lente bruiloft wordt je wedding day dus automatisch aangekleed met bloemetjes en bijtjes. 
 • Je hebt een redelijk grote kans op goed weer waarbij het zeker niet te warm wordt.

Nadelen 

 • Het weer is in de lente nog erg onvoorspelbaar. Hou er dus altijd rekening mee dat het koud en nat kan zijn.

Winter bruiloft

Voordelen

 • Een winter bruiloft creëert automatisch een intieme en romantische sfeer.
 • Er bestaat een kans op sneeuw. Dat geeft jouw bruiloft instant een magische touch.
 • Je kunt je bruiloft aankleden met sprankelende lichtjes en knusse vuurtjes.

Nadelen 

 • Je kunt er vanuit gaan dat het met een winter bruiloft koud is buiten. Je bent dus beperkter in de locaties en activiteiten.
 • De kans op neerslag is groter dan in de zomer.
 • De dagen zijn korter en het wordt al vroeg donker. Je hebt dus minder kansen om trouwfoto’s bij mooi daglicht te maken.

Herfst bruiloft 

Voordelen

 • Maar weinig stellen kiezen voor een herfst bruiloft. Dus de kans is groot dat leveranciers het rustiger hebben en budgetfriendly prijzen rekenen.
 • De herfst kleurt jouw bruiloft in prachtige warme kleuren.
 • Je kunt je bruiloft nog intiemer en romantischer maken met kaarslicht en vuurkorven.

Nadelen 

 • Het weer is nooit zo onvoorspelbaar als in het najaar.
 • De dagen beginnen als snel korter te worden. Hou hier zeker rekening mee als je buiten trouwfoto’s wil maken.

Denk aan vakanties en feestdagen

Overweeg eens om jullie trouwdatum te kiezen rond vakanties en feestdagen. Het kan jullie extra tijd geven om alles goed te regelen en zelfs een langere honeymoon te plannen. Houd echter rekening met de beschikbaarheid van jullie gasten en het feit dat sommigen misschien al vakantieplannen hebben. Zeker als je zelf kinderen hebt, of veel mensen met kinderen uitnodigt kan het handig zijn om een trouwdatum te zoeken in de schoolvakanties

Kies je jouw trouwdatum op een feestdag? Dan heb je elk jaar dubbel feest. Maar zul je jouw trouwdag voortaan ook moeten delen. En je moet er dus rekening mee houden dat jouw gasten moeten kiezen tussen de feestdag en jouw trouwdag. Wil je al jouw gasten er zeker bij hebben? Bedenk dan goed of dit de juiste keus is.

 

De organisatie van je bruiloft

Bij het zoeken van je trouwdatum is tijd essentieel. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alle details te regelen, vooral als je in het hoogseizoen trouwt. Hou rekening met zeker een jaar. Misschien weet jij al precies wat je wil of ben je een snelle beslisser. Maar de beschikbaarheid van locaties en leveranciers is vaak beperkt.

Stuur save-the-date kaartjes zodra jullie de trouwdatum hebben gekozen. Je hoeft dan nog geen details te geven. Maar jouw gasten hebben de datum dan wel alvast in hun agenda staan. 

 

Het kiezen van jullie trouwdatum is een van de meest opwindende stappen in het planningsproces van jullie bruiloft. Laat je leiden door jullie liefde en jullie unieke verhaal, en jullie zullen zeker de perfecte datum vinden om jullie liefde te vieren en te delen met degenen die jullie het meest dierbaar zijn.