Stijlvol en comfortabel: zo draag je de smart casual dresscode

De naam zegt het al. De smart casual dresscode is casual maar met een chique randje. Een elegante, modieuze en nette uitstraling is het uitgangspunt. Je bent super vrij in je kledingkeuze en daarom wordt deze dresscode steeds populairder. Maar dat maakt het ook moeilijk om in te schatten welke outfit geschikt is. Wat de smart casual dresscode precies inhoudt lees je hier!

Wat is smart casual?

Smart staat in deze voor netjes. De naam van de dresscode zegt dus eigenlijk al precies wat het inhoudt. Op een creatieve en speelse manier combineer jij je kleding om die perfecte balans te krijgen. Maar deze dresscode is niet zo makkelijk in een korte samenvatting te beschrijven. Want smart casual is super breed en op veel verschillende manieren te interpreteren. Wat gepast is hangt af van de gelegenheid. Wij vertellen je hoe je de smart casual dresscode toepast voor een bruiloft.

Smart casual voor dames

Smart casual betekent voor dames een nette look, maar niet te overdressed. Het gaat om het vinden van de perfect balans tussen comfortabel en chique. Denk aan een mooie, hippe jurk of rok. Of kies voor een trendy pantalon of een moderne jumpsuit met een blazer of een vestje.

Smart casual is een toegankelijke en informele dresscode. Waar het gebruik van kleuren en prints bij formele dresscodes vaak een echte no-go is, wordt het hier juist aangemoedigd. Maak jouw outfit persoonlijk en uniek met felle kleuren en vrolijke printjes. Zolang je de balans tussen casual en chic behoud, kun je jouw creativiteit de vrije loop laten.

Hou er wel rekening mee dat je outfit niet te sexy wordt. Ga voor een classy look en laat niet te veel huid onbedekt. Hoewel smart casual een vrije dresscode is, blijft het wel een bruiloft. Vermijd dus ook de korte broeken, spijkerbroeken en teenslippers. 

Met je accessoires en schoenen creëer je oneindig veel mogelijkheden. Zijn je kleren net iets te casual? Compenseer dan met een nette pump. Is je outfit net iets te chique? Met gekleurde sieraden geef je jouw outfit een nonchalante touch. Hou er rekening mee dat de smart casual dresscode vraagt om subtiliteit als het gaat om accessoires. Opvallende statement sieraden kun je dus beter vermijden.

Smart casual voor dames in het kort

Casual kleding met een chique twist

Een semi-formele outfit

Kleuren en prints zijn toegestaan

Vermijd korte broeken, spijkerbroeken en teenslippers

Creëer balans met de juiste accessoires
 

Bekijk de collectie damesmode

Smart casual voor heren

Ook voor heren draait het allemaal om een comfortabele maar nette outfit. Aan de basis van de smart casual dresscode staat daarom een net overhemd. Combineer je overhemd met een nette pantalon als je voor een chiquere look gaat of kies voor een mooie chino als je meer neigt naar de casual uitstraling.

Jeans zijn in veel gevallen te casual. Zeker de exemplaren met gaten, scheuren of een opvallende washing hoeven de kast niet uit bij deze dresscode. Ga je toch voor een nette zwarte skinny jeans, kies er dan wel voor om de rest van je outfit net wat chiquer te maken met een net overhemd en een stropdas

Is het wat kouder op de dag van de bruiloft? Dan kun je ervoor kiezen een hip colbertje te dragen. Let wel op dat je daarmee je outfit niet te chic maakt. 

Je smart casual outfit maak je af met de perfecte schoenen en accessoires. Een stropdas is toegestaan maar maakt een outfit ook direct een stuk formeler. Een accessoire dat zeker niet nodig is dus voor deze dresscode.

Sneakers zijn vaak net te casual voor de smart casual dresscode op bruiloften. Is je outfit redelijk chic? Dan kom je met een net paar sneakers nog best wel weg. Laat in alle andere gevallen die sneakers in de kast liggen en kies voor een nette instapper of veterschoen.

Smart casual voor heren in het kort

Smart Casual is casual kleding met een chique twist

Een semi-formele outfit

Een net overhemd is de basis

Vermijd korte broeken, spijkerbroeken en teenslippers
 

Bekijk de collectie herenmode

Do’s & don’ts van smart casual

Dames 

Do’s

 • Gebruik kleuren en prints
 • Draag nette schoenen
 • Creëer balans met je accessoires
 • Hou het classy

Don’ts

 • Geen korte broeken of spijkerbroeken
 • Draag geen teenslippers of sneakers
 • Vermijd opvallende statement sieraden

Heren

Do’s

 • Een net overhemd is een must
 • Draag een pantalon of nette chino
 • Combineer met nette schoenen

Don’ts

 • Vermijd korte broeken of spijkerbroeken
 • Draag geen teenslippers of sneakers

Het verschil tussen smart casual en casual chic 

De termen "smart casual" en "casual chic" worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn subtiele verschillen tussen de twee dresscodes. Beide stijlen zijn een mix van casual en formele elementen, maar ze hebben verschillende nuances en accenten.

Formaliteit: 
Smart casual is iets formeler dan casual chic.

Focus: 
Smart casual richt zich meer op een nette, verzorgde uitstraling, terwijl casual chic meer gericht is op mode en trendy elementen.

Accessoires: 
Smart casual houdt accessoires subtiel, terwijl casual chic opvallendere en modieuzere accessoires kan bevatten.

Andere dresscodes 

Heb je binnenkort een bruiloft met een andere dresscode? Lees dan ook eens de richtlijnen voor deze populaire bruiloft dresscodes:

Summer chique

Winter chique

Cocktail

Tenue de ville

Casual chic

Bohemian

Black tie

Festival chique