Elegantie in het zwart: de essentie van de Black tie dresscode

Black tie is een van de bekendste en meest voorkomende dresscodes. Het draait allemaal om klasse. De dresscode wordt in veel gevallen dan ook gekozen voor formele evenementen die vooral in de avond gehouden worden. Door de chique en elegante uitstraling van alle gasten leent de black tie dresscode zich perfect voor een formele bruiloft.

Dit is de black tie dresscode

De black tie dresscode is een formele dresscode. Niet zo gek dus dat hier veel verplichtingen aan vasthangen. De dresscode draait volledig om een nette, elegante en chique uitstraling. Jouw uiterlijke verzorging staat dan ook centraal. 

Voor heren zijn de richtlijnen heel duidelijk. Je draagt een zwarte smoking met vlinderdas. Maar daar blijft het niet bij. Ook die smoking moet aan verschillende verplichtingen voldoen. Lees hieronder waar jij op moet letten.

De dames hebben bij de black tie dresscode meer vrijheid. Je moet je nog altijd aan de richtlijnen houden maar deze zijn minder strikt dan voor de mannen. Met een avondjurk in een rustige of donkere kleur pas je al prima binnen de dresscode.

Black tie voor dames

De richtlijnen van de black tie dresscode voor dames zijn duidelijk en uitgebreid maar wel toegankelijk. Een lange avondjurk is de perfect basis. Ook een cocktailjurk is toegestaan maar deze moet wel aan de richtlijnen voldoen. Draag bij een korte jurk ook altijd een panty want blote benen zijn not done. 

Als vrouw hoef je niet per se in het zwart, maar kies wel een donkere of rustige kleur. Denk hierbij aan bordeauxrood, diep blauw of gewoon zwart. Want het mag natuurlijk wel. Is de bruiloft minder formeel? Of ben je ook als daggast aanwezig? Dan kom je vaak ook weg met lichtere kleuren en kun je zelfs kiezen voor een simpele print. Bij twijfel kun je het beste informeren bij het bruidspaar.

 

Bekijk alle galakleding voor dames

Koonings Avondkleding Galakleding Cocktailkleding Chic and Holland HF1526

Accessoires 
Je accessoires hou je bij de black tie dresscode subtiel. Kies liever voor kwaliteit met een luxe uitstraling. Dat geld ook voor je haar en make-up. Je sieraden hoeven niet op te vallen want de verfijning van deze dresscode zit in de details. Daarnaast is het zelfs uit den boze om een horloge te dragen. Je geeft daarmee het bruidspaar het gevoel dat je op de tijd moet letten. 

Vermijd ook (grote) handtassen. Als je toch een tas wil meenemen, ga dan voor een kleine clutch. Super elegant en je kunt er toch alle essentials in kwijt. Waar het bij de dresscode White Tie verplicht is om handschoenen te dragen, ben je bij de black tie dresscode vrij om hier voor te kiezen. Bedenk van tevoren wel even of de bruiloft hier formeel genoeg voor is.

Schoenen 
De black tie dresscode is dé gelegenheid om mooie hakken te dragen. Hakken zijn een must. Dus ook als jij niet graag op hakken loopt moet je aan deze richtlijn voldoen. Gelukkig hoeven jouw hakken niet hoog te zijn. Het belangrijkste is dat je pumps bij je jurk passen en ze er verzorgd uitzien.

Black tie voor dames in het kort

Black Tie is een formele dresscode

Kies een nette pump of hak

Een clutch is toegestaan, geen grote tassen

Uiterlijke verzorging en klasse staan centraal

Subtiele accessoires

Geen horloge

Black tie voor heren

Voor heren is de black tie dresscode heel duidelijk en strikt. De naam zegt het al; je moet in het zwart gekleed. Een zwarte smoking that is. En voor die zwarte smoking zijn er ook nog specifieke richtlijnen.

Het jasje van de smoking is single-breasted en gemaakt van wol. Dat houdt in dat er maar een kant een rij knopen zit. De revers zijn klassiek en gemaakt van satijn. De pantalon is gemaakt van hetzelfde materiaal als het jasje. Idealiter heeft de pantalon een hoge taille

Het overhemd moet spierwit zijn. Zeker bij een formelere black tie bruiloft is het not done om een overhemd in kleur te dragen. Het overhemd moet daarnaast een blinde knoopsluiting hebben voor een cleane look. Dat betekent dat je de knopen niet kunt zien aan de voorkant.

Niet iedereen heeft een smoking in de kast. En dat snappen we heel goed. Het aantal gelegenheden waarbij je verplicht een smoking aan moet is in de meeste gevallen ook schaars. Je kunt er dan voor kiezen een smoking te huren.

Bekijk de collectie herenmode

Koonings-trouwpak-guglielmo-g.-wedding-suit-true-italian-luxury-redefined-trouwkostuum

Accessoires 
De vlinderstrik is de enige manier om een beetje creativiteit kwijt te kunnen in de black tie dresscode. Je kunt deze op een speciale manier strikken of kiezen voor een mooie kleur. Wil je ook graag een pochet? Zorg er dan voor dat die dezelfde kleur heeft als je strik. Je kunt dan zelfs een patroontje toevoegen of zorgen dat ze matchen met de kleur van de jurk van je partner. Let wel op hoe formeel de bruiloft is. Bij een minder formele bruiloft kun je spelen met de kleur en het patroon. Weet je het niet zeker? Of is het een formele bruiloft? Neem dan geen risico en kies een zwarte vlinderstrik en een witte pochet.

Over je overhemd kun je een cumberband dragen. Dit is een soort brede riem of buikband. Je draagt deze over de tailleband van je broek. De cumberband zorgt ervoor dat je pantalon niet afzakt en je overhemd er goed in blijft zitten. Extra handig, want een riem is niet toegestaan bij de black tie dresscode. Ook kun je ervoor kiezen een gilet te dragen onder je jasje. Maar je draagt nooit een cumberband én gilet tegelijk. 

Als heer draag je geen andere accessoires. Een horloge is ook niet toegestaan.

Schoenen
De richtlijnen voor schoenen zijn voor heren net zo strikt als voor de kleding bij de black tie dresscode. Je draagt nette zwarte lakschoenen met zwarte sokken.

Black tie voor heren in het kort

Black Tie is een formele dresscode

Draag een zwarte smoking inclusief zwarte strik

Onder het kostuum een wit overhemd

Zwarte lakschoenen met zwarte sokken

Netjes geschoren zijn is een pré

Het dragen van een horloge is niet toegestaan

Do’s & don’ts van de black tie dresscode

Dames 

Do’s

 • Draag altijd hakken, de hoogte maakt niet uit
 • Subtiele accessoires
 • Lange avondjurk
 • Rustige kleuren

Don’ts

 • Geen horloge
 • Geen zware make-up
 • Geen statement sieraden 
 • Blote benen zijn not done

Heren

Do’s

 • Zwarte smoking
 • Wit overhemd
 • Overhemd met blinde knoopsluiting
 • Zwarte strik
 • Zwarte lakschoenen

Don’ts

 • Geen horloge 
 • Geen riem

Andere dresscodes

Heb je binnenkort een bruiloft met een andere dresscode? Lees dan ook eens de richtlijnen voor deze populaire bruiloft dresscodes:

Summer chique

Winter chique

Cocktail

Tenue de ville

Casual chic

Bohemian

Smart casual

Festival chique